Beräknad tillväxt av den europeiska marknaden för luftkonditionering

EUROPA – Den europeiska marknaden för luftkonditionering kan växa med ca 7% under 2015, efter en beräknad nedgång på 3% i år. BSRIA, ett brittiskt företag som arbetar med marknadsundersökningar, har tillkännagivit siffrorna för utvärderingen av hela den europeiska marknaden för år 2015. Prognosen visar på en utveckling av massmarknaden från och med 2015. Den uppskattade försäljningen för nästa år uppgår till 8,7 miljarder euro. Företaget förväntar sig också en ökning av tillväxten på marknaden, som kan uppgå till 9,5 miljarder euro i slutet av år 2017. Enligt BSRIA kommer marknaden att domineras av exklusivare märkesprodukter avsedda för bostadssektorn, ett eldorado för aktörerna inom denna sektor.

Marknaden för luftkonditionering expanderade i de flesta länder under 2014. Men enligt denna studie kommer Ryssland och Italien att se en betydande minskning av värdet på sina marknader med en nedgång på 24% respektive 14%. Storbritanniens sektor för luftkonditioneringsprodukter spås däremot en god tillväxt i år, beräknad till 18%. Spanien, som har drabbats hårt av den ekonomiska nedgången, kommer att se en förändring på marknaden, eftersom en tillväxt beräknas under 2015, enligt de siffror som uppgivits av BSRIA.

Försäljningsutvecklingen är i första hand inriktad på utrustning för hantering värmeaggregat. Marknaden domineras av tyska tillverkare som innehar 47% av den globala marknaden i Europa, en stor andel jämfört med andra länder. Frankrike kommer på andra plats tätt följt av Storbritannien, som står för 10% respektive 8% av marknaden.