Branschens ledare föreslår bindande mål på 40% energi-effektivisering

EUROPA – I ett brev riktat till statscheferna skriver tre ledande branschorganisationer: “En storskalig grundrenovering av byggnadsbeståndet i hela EU kan drastiskt minska importen av energi, utan högre kostnader än andra utbudsorienterade lösningar. Med tanke på att byggsektorn är den största användaren av gas, bör ett minskat beroende av just gas börja med att skära ner på energislöseri i byggnader “.

Både « 2030 Climate & Energy Package » och EU:s « Energy Security Strategy » finns med överst i den politiska dagordningen inför utrikesministermötet den 23 oktober. Statscheferna i EU:s 28 medlemsstater har ombetts att genomföra stresstester för att bedöma sitt lands förmåga att agera i händelse av att importen av utländska energileveranser avbryts i vinter.

Att se till att ett bindande mål på minst 40% energieffektivisering står fast i 2030 energi- och klimatpaket är en förutsättning för att motivera politiker att vidta åtgärder som möjliggör ett ambitiöst renoveringsprogram för EU:s läckande byggnader. Fastigheter och byggnader har identifierats som det första område där energieffektivisering kommer att genomföras, och genom att binda målet på 40% energieffektivisering utgör detta ett gyllene tillfälle att avsevärt öka energisäkerheten i EU, menar branschrepresentanter.