Ny generation CEN-standarder för byggnaders energiprestanda

EUROPA – Direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD) hänvisar till europeiska normer i beräkningen av byggnaders energiprestanda och system. Syftet med direktivet är att underlätta harmoniseringen av olika metoder och åtgärder för att optimera energieffektiviteten i byggnader i EU:s medlemsstater.

CEN (Europeiska organisationen för standardisering) lanserar år 2015 den andra generationen normer och standarder som berör byggnaders energiprestanda. Översynen av befintliga standarder (över 40 totalt) inleddes sommaren 2013. Dessa standarder beaktar graden av värmeisolering av byggnader och dess energiprestanda, som i sin tur bestäms av den primära energianvändningen såsom uppvärmning och ventilation. EPBD-standarden kräver t.ex. en minsta ventilation för att undvika överhettning på sommaren.

Stora förändringar i redan befintliga standarder och det faktum att ett antal nya tillkommer, bidrar till den nya generationen av normer och standarder, som alltså syftar till att förbättra energieffektiviteten. Som en del av denna översyn har även vissa standarder slagits samman, medan andra separerats i flera delar. Strukturen för alla standarder har ändrats genom att av normativa frågor (EN) sammankopplas med information om tekniska tekniska frågor (TR).