DANFOSS KYLER ISBJÖRNAR I BRASILIEN

BRASILIEN – Ett par nya invånare har tagit plats i akvariet i São Paulo, där man nyligen har välkomnat två isbjörnar, Aurora och Peregrino. De bor nu i ett 3000 m2 stort polarområde som kyls med hjälp av teknik som tillhandahålls av danska DANFOSS. Det nya polarområdet utgör en del av en utbyggnadsplan som totalt omfattar en yta på 15000 m2 och som kommer att rymma både vatten- och landlevande djur från hela världen.

De två isbjörnarna har flyttats från sitt förra hem i Ryssland och lever nu i en inhägnad som är noggrant utformat för att efterlikna björnarnas ursprungliga livsmiljö. Det nya isbjörnshemmet består bland annat av en 1 miljon liter stor lagun, tre vattenfall och en grotta.

“Detta är verkligen ett unikt projekt för oss som arbetar inom kyla och luftkonditionering. För att björnarna ska må bra var det viktigt att ge dem bästa tänkbara förhållanden, både vad gäller säkerhet, storlek och deras naturliga miljö. Platsen bör vara den perfekta kombinationen av lågt temperade, torra områden och sjöar, “berättar Eladio PEREIRA, försäljningschef för DANFOSS i Brasilien.

Baserat på dessa säkerhets- och temperaturkrav, kom akvariet fram till en lösning som består av flera oberoende kylkretsar, som stöds av back-up utrustning i händelse av eventuella systemfel. För att isbjörnarna ska känna sig hemma måste den omgivande temperaturen ligga mellan -5° till -18° C.

Akvariet håller ett ständigt vakande öga på att man har rätt temperatur i polarmiljön genom att låta DANFOSS installera 15 kondensoraggregat med mikrokanalsvärmeväxlare. “DANFOSS innebär tillförlitlighet. Det är därför jag alltid väljer deras produkter i mina projekt,” säger Antonio MARCELINO de ALMEIDA på företagets webbsida. Antonio är kyl- och luftkonditioneringskonsult och den specialist som akvariet i São Paulo anlitade för att utforma polarområdet.

Efter installationen hjälptes akvariets ansvariga personal och Eladio PEREIRA åt att testköra och justera all teknisk utrustning. Man kontrollerade också att driftsförhållandena motsvarade de krav som ställts från rättsligt håll. Efter att denna kontrollprocess genomförts och den nya polarmiljön blivit godkänd, fick akvariet klartecken att importera isbjörnarna från Ryssland. Akvariet invigdes officiellt den 17 april i år.