HVACR-branschen satsar 5 miljarder dollar för nya köldmedier och utrustning

USA – Vid ett evenemang i Vita huset annonserade Stephen YUREK, vd för AHRI (Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute) att landets industrier inom uppvärmning, ventilation, luftkonditionering och kylning (HVAC&R – Heating, Ventilation, Air-Conditioning and Refrigeration) kommer att investera 5 miljarder US-dollar i forsknings- och utvecklingsfonder under kommande årtionde, detta för att utveckla nästa generation av kylmedier och den luftkonditionerings- och kylutrustning i vilken den kommer att användas.

Evenemanget, som sponsras av Vita huset och miljökvalitetsrådet, betonade det positiva arbete som bedrivits inom den privata sektorn när det gäller att utveckla alternativ till kylmedel med hög global uppvärmningspotential (GWP).

Stephen YUREK berättade för de närvarande att branschen har varit pådrivande i utvecklingen av kylmedel med lägre GWP. På plats fanns bland andra energiminister Ernest MONIZ, EPA-administratör (Environmental Protection Agency) Gina McCARTHY, och utrikesdepartementets särskilda sändebud för klimatförändringar Todd STERN.

“Nära till 2 miljarder US-dollar har investerats av industrin sedan 2009, pengar som använts för att forska om energieffektiv utrustning och användningen av kylmedier med lågt GWP,” konstaterade Stephen YUREK, “och under de kommande 10 åren kommer HVAC&R-industrin att investera ytterligare 5 miljarder US-dollar i dels forskning och utveckling, dels i utveckling och kommersialisering av teknologi med lågt GWP.”

Stephen YUREK betonade de positiva och aktiva insatser från HVAC&R- och varmvattenbranschen när det gäller energibesparing och miljöhänsyn. Han sade att i slutet av 1980-talet stödde industrin internationella insatser för att skydda ozonskiktet genom att utveckla icke-klorhaltiga kylmedier, att acceptera en offensiv tidsplan för att avveckla användandet av ozonnedbrytande kemikalier, samtidigt som man arbetade med att förbättra energieffektiviteten i sin utrustning. “Under det senaste decenniet har industrin arbetat hårt för att minska den påverkan på jordens klimat, som de kylmedier som används i vår utrustning potentiellt kan ha”.

Han påpekade vidare att AHRI och dess medlemsföretag redan 2011 lanserade ett program som arbetar med att främja användandet av tekniker och kylmedier med lågt GWP. Programmets första etapp avslutades 2013 medan den andra fortfarande pågår. Målet med programmet är att utvärdera olika kylmedier inom ett flertal användningsområden. “Industrin har åtagit sig att samarbeta med det internationella samfundet för att verka för att övergången från användandet av kylmedier med högt GWP till lågt, genomförs på ett välordnat och överskådligt sätt, och forskningsprogrammet är en konkret del av detta åtagande”, avslutade Stephen YUREK.