LEGRAND PRESENTERAR FLOCOON PIXEL, FRAMTIDENS STRÖMBRYTARE

FRANKRIKE – 2015 års upplaga av designutställningen «Saint-Etienne International Design Biennal», som pågår 12 mars–12 april, visar en mängd inspirerande föremål och konstverk. Den franska industrigruppen LEGRAND, specialiserade på produkter och system för elinstallationer och informationsnätverk, tar tillfället i akt och presenterar där ett helt nytt koncept för elektriska reglersystem avsedda för hushåll. Systemet kallas Flocoon Pixel och utforskar framtida möjligheter för «smarta hem», och har som mål att skapa en ny, mer personlig relation mellan människan och hans bostad. LEGRAND förklarar under utställningen konceptet i en presentation med titeln “When controls become interactive and connected”.

Designteamet hos LEGRAND har hållit fast vid den experimentella utformningen av Flocoon Pixel, som f.ö. var en av pristagarna under den digitala festivalen “Futur en Seine” 2014, och fortsätter att utforska och utveckla morgondagens reglersystem. Flocoon Pixels sätt att fungera prioriterar användarvänlighet snarare än själva produkten och avviker från hur för traditionell utrustning brukar vara utformad, eftersom man här strävar efter att skapa en nära relation mellan användaren och kontrollfunktionen.

Inspirerad av sammankopplade föremål går Flocon Pixels utformning ännu längre, eftersom avsikten hos LEGRAND DESIGN (LEGRAND:s designdivision) är att undersöka smart och intuitiv kontrollhantering, baserad på interaktion och fusion mellan funktion och genomförande. Det är användaren som, på ett helt nytt sätt, kommer att kunna verkställa sin egen kontroll med hjälp av enkla och instinktiva gester.

För att skapa ett koncept med stor flexibilitet experimenterar LEGRAND DESIGN med en grundläggande enhet och kallar den Pixel. Pixeln kan kopplas samman med andra pixlar, vilket skapar oändliga kombinationer. Användaren blir en aktör och designar sin egen kontrollpanel, både när det gäller estetik och funktion. Man kan till exempel kombinera en “dimmer-pixel” med en “närvarosensor-pixel” och på så sätt skapa ytterligare funktioner, anpassat helt efter eget behov och behag.

Som en del av sin presentation erbjuder LEGRAND monterbesökarna att själva experimentera med en av de viktigaste delarna i Flocoon Pixel-konceptet, nämligen strömbrytaren. Besökarna kan prova hur man kontrollera ljuset genom att peka, flytta och skapa nya kombinationer, som t.ex. variera ljusstyrkan genom en enkel gest, kombinera färgförändring och ljusstyrka via kontrollpanel eller app och slutligen använda ett system man kallar ”Space Light Manager” med vilket man med hjälp av fingertopparna kan flytta runt och förändra ljustes kvalitet och placering.

LEGRAND:s montertester är utformade för att visa hur hushållens elektriska reglersystem nästan har blivit en lek för användaren och hur tillverkarna bara har påbörjat experimenten med morgondagens kontrollsystem. Flocoon Pixel är ett exempel på ett lekfullt koncept samtidigt som det är ett rörligt, dekorativt objekt som f.ö. laddas genom induktion.