Matvarukedjan Carrefour testar ny kylteknik med propen i Belgien

 

Matvarukedjan Carrefour testar ny kylteknik med propen i Belgien, det skriver webbskriften «Hydrocarbons21.com».  Den franska matvarukedjan Carrefour har precis öppnat en ny butik i Belgien som använder en ny propen-baserad kylteknik.

Den nya Carrefour-butiken, som är en mindre s.k. expressbutik på 200 m2, ligger i Laeken, som är en förort till Bryssel. I butikens kyl- och frysdiskar används endast propen (R1270) som köldmedium. Mediet har en GWP på endast tre. (Köldmediet R134a har vid jämförelse en GWP på 1400.) Ökad användning av R1270 skulle kunna innebära en relativt kraftig minskning av utsläpp i framtiden.

En av fördelarna med det nya kylenheterna är att själva kylsystemet är helt hermetiskt, något som avsevärt minskar risken för läckage. Olika kylenheter är förbundna med varandra med hjälp av ett hydraulisk nätverk, i vilket en blandning av vatten och propenglykol cirkulerar för att leda bort värme från kylenheterna.

Gruppen Carrefour är mitt uppe i processen att byta ut sina frys- och kylenheter med HFC som köldmedium och undan för undan ersätta dem med enheter där CO2 används. I slutet av 2015 hade 260 butiker i 7 länder ersatt sina gamla kylenheter mot system med CO2.

Carrefour har redan tidigare installerat CO2-system i större butiker som stormarknader och snabbköp. Den förhållandevis lilla expressbutiken i Laeken är ett pilottest för att utvärdera kyltekniken med propen i mindre butiker, uppger man i webbskriften.

Om resultatet blir positivt kommer denna typ av kylsystem förmodligen att bli vanligare i Belgiens mindre matvarubutiker.