DAIKIN ÖPPNAR NYTT TEKNIK- OCH INNOVATIONSCENTRUM

JAPAN – DAIKIN INDUSTRIES meddelade i en pressrelease den 25 november att man har färdigställt sitt nya teknik- och innovationscentrum (“TIC”). Centrumet ligger i anslutning till industrianläggningen i Settsu City, Japan. Verksamheten inleddes i slutet av november och DAIKIN ämnar från och med nu använda den nya anläggningen som bas för framtida teknikutveckling i den globalt växande Daikingruppen.

Byggandet av den nya anläggningen har inneburit att ingenjörer, som tidigare arbetat i tre andra anläggningar i Japan (Sakai, Shiga, och Yodogawa), flyttat till TIC för att arbeta tillsammans och på så sätt främja teknikutvecklingen. När alla är på plats arbetar cirka 700 personer i anläggningen. Bolaget hoppas att teknik- och innovationscentrumet kommer att fungera som bas för den teknikutveckling som DAIKIN ämnar sprida vidare inom sin verksamhet. TIC har som policy att aktivt främja globalt samarbete med industrin, olika myndigheter och den akademiska världen och därmed attrahera branschaktörer, information och teknik från hela världen.

DAIKIN har stolt deklarerat att man anser sig vara världsledande när det gäller teknisk kapacitet i central teknik, som t.ex. invertes, värmepumpar och köldmedier. Den starka positionen när det gäller teknikutveckling är resultatet av ett ständigt pågående samarbete mellan ett nytänkande aktörer både inifrån och utanför företaget. DAIKIN hoppas nu att det nya teknik- och innovationscentret kommer att ytterligare förstärka positionen och leda till att man kommer att kunna presentera ny och avancerad teknik för att vidare expandera sin verksamhet med differentierade produkter och skapa nya affärsmöjligheter.

Medan den snabba utvecklingen inom teknik med fokus på telekommunikation och mjukvaror fortsätter, strävar DAIKIN efter att ligga steget före i all sin kärnteknologi (luftkonditionering, kemikalier, oljehydraulik, försvarssystem och elektronik), samtidigt som man vinnlägger sig om att smälta samman ledande teknologi inom områden som telekommunikation, avancerade material, processteknik, sensorer samt medicinsk utrustning och hälsovård. Daikin-gruppen hoppas att den nya anläggningen inte bara kommer att leda till expanderad verksamhet, utan också komma till nytta i samhället genom att leverera produkter och tjänster som är goda lösningar inom miljö, energi, hälsa och positivt påverka människors dagliga liv.

DAIKIN anser att TIC-anläggningen betyder att man kommer att kunna arbeta enligt konceptet “collaborative creation” på global nivå. Detta kollektiva arbete sker genom allianser och samarbeten med olika företag, universitet och forskningsorganisationer, som behärskar distinkt teknik på ett annat område eller bransch. DAIKIN har redan nära förbindelser och omfattande allianser med Kyoto University, Osaka University, och Nara Institute of Science and Technology samt har gemensam forskning & utveckling med byggföretag, elektroniktillverkare och arkitektföretag. I framtiden planerar bolaget att bjuda in experter från olika områden till TIC, experter som en längre tidsperiod ska samarbeta med ingenjörer på plats, för att ge vägledning i tekniska frågor och medverka till förslag om strategi för teknikutveckling på medellång till lång sikt.