KINA PRESENTERAR “VÄRLDENS FÖRSTA” 3D-TRYCKTA LUFTKONDITIONERINGSAGGREGAT

KINA – Den kinesiska multinationella hemelektronik- och vitvaruföretaget HAIER GROUP har designat och utvecklat en 3D-tryckt, estetiskt designad och fullt fungerande luftkonditioneringsenhet. HAIER GROUP, baserade i Qingdao i Shandongprovinsen, har nyligen presenterat vad de kallar “världens första 3D-tryckta luftkonditioneringsenhet” – även om det finns en viss debatt kring detta påstående. Företaget visade upp den nya 3D-tryckta luftkonditioneringsapparaten på APPLIANCE & ELEKTRONIK WORLD EXPO 2015, som ägde rum i Shanghai den 11-14 mars i år. Den första luftkonditioneringsenheten, och den enda som hittills producerats, såldes för 40 000 kinesiska Yuan, vilket motsvarar cirka 6 395 dollar.

HAIER:s 3D-tryckta luftkonditioneringsenhet kan anpassas helt efter köparens önskemål, både när det gäller utseende och funktion. Kanske har marknaden nu har nått den punkt där valet av luftkonditioneringsapparat är inte bara en fråga om effektivitet och praktiska funktioner, utan även en fråga om estetik och ett personligt uttryck.

“Varje del av luftkonditioneringsenheten produceras på beställning och köparens önskemål kopplas på ett följsamt sätt ihop med själva tillverkningsprocessen. Att producera ett objekt lager för lager innebär att 3D-printning är en oöverträffad teknik när det gäller användaranpassning. Köparen kan designa sin egen modell, beroende på behov och personlig smak. Varje modell är en unik produkt,” kommenterar HAIER.

LCD-skärmen är 3D-tryckt direkt i enhetens ytterskal, vilket innebär att användaren kan se temperatur och annan teknisk information direkt på själva apparaten. Framtida versioner kommer också att 3D-trycka kontrollpanelen, vilket betyder att slutanvändaren kommer att kunna anpassa även den efter egen smak. HAIER hoppas att framtida kunder kommer att skräddarsy och dekorera sina luftkonditioneringsenheter med t.ex. foton, födelsedagsdatum, citat, konstverk och andra personliga mönster.

Kina har gått i spetsen för 3D-tryck och tar med sig tekniken till användningsområden som andra länder runt om i världen hittills har tvekat att göra. Man experimenterar t.ex. med att 3D-trycka flerbostadshus och andra större föremål såsom denna luftkonditioneringsapparat. Kina har lyckats fånga internationella mediers uppmärksamhet när det gäller 3D-printning och designade produkter, även om meningarna var delade när just den här produkten visades upp i Shanghai.