NY APP FOR MINI-SPLIT VÄRMEPUMPSYSTEM

USA – HVAC-styrsystem online har varit tillgängliga för konsumenter under ett antal år, medan innehavare av mini-split värmepumpar har glömts bort tills nu. Nu ska det bli ändring på det, eftersom amerikanska POWERWISE, som är specialiserade på övervaknings- och kontrollösningar, i dagarna påbörjat lanseringen av ett styrsystem via smartphone och webb, avsedd just för dessa energieffektiva kombinerade kyl- och värmeanordningar.

Mini-split-användare kan från och med nu justera temperaturinställningar via nätet, där man med hjälp av en virtuell instrumentpanel styr sin värme/kyla hemma. Det finns t.ex. möjlighet att dela upp dygnet i upp till 8 perioder med olika temperaturinställningar. POWERWISE säger sin pressrelease att kommersiella kunder också kommer att kunna använda termostatinställningar till flera olika platser.

Eftersom mini-split system ofta ersätter värmesystem baserade på fossila bränslen verkar det logiskt att kombinera styrsystemet med energiövervakning. Utan att installera ett energiövervakningssystem är det svårt att beräkna eventuella energibesparingar, men genom att mäta energiförbrukning och kostnader för ett mini splitsystem kan besparingar kontra t.ex. naturgas- eller oljebaserade värmesystem lätt påvisas.

“Eftersom mini-split värmepumpar är så efterfrågade och använda, ville vi utöka supporttjänsterna för HVAC-styrsystem,” förklarade Carsten STEENBERG, vd för POWERWISE. “Man kan inte bara kontrollera temperaturen via sin smartphone, man kan också se vad det kostar och vilken inverkan det har, särskilt när styrsystemet kombineras med våra rumssensorer.”

POWERWISE hävdar också att deras luftkvalitetssensor kommer att kunna visa temperatur, luftfuktighet, nivåer av CO2 och VOC (flyktiga organiska ämnen) i ett hem eller företag. Dessa sensorer är en utökning av deras redan nu tillgängliga sortiment av energiövervakningssystem.

Appar som kan styra mini-split värmepumpar och fjärrövervaka deras energianvändning finns tillgängliga för både iPhone och Androidtelefoner.

Den nya POWERWISE-appen fungerar med mini-split-produkter från olika tillverkare, bland andra MITSUBISHI (inklusive Mr Slim), FUJITSU, DAIKIN, PANASONIC, LG och SAMSUNG.

POWERWISE har sin bas i Maine, USA, och arbetar med styr-, kontroll- och utvärderingssystem för företag och fastighetsägare.