NIBE INDUSTRIER FÖRVÄRVAR SCHWEIZISKA ASKOMA

SVERIGE – NIBE, värmeteknikbolaget med säte i Markaryd, har köpt ett nytt bolag.
Genom dotterbolaget BACKER BHV har NIBE INDUSTRIER tecknat ett avtal om att köpa schweiziska ASKOMA AG. Det nyförvärvade bolaget kommer att ingå i affärsområdet NIBE Element.

ASKOMA har verksamhet i Bützberg i Schweiz och Johor Bahru i Malaysia. Företaget grundades 1967 och har nu en omsättning på cirka 55 miljoner kronor. ASKOMA har 26 anställda i Schweiz och 17 anställda i Malaysia.

Produktsortimentet som ASKOMA erbjuder består av komponenter och lösningar för värme, styrning och mätning för energimarknaden. Man har också legotillverkning som är specifik för densamma.

I ett pressmeddelande säger Gerteric LINDQUIST, koncernchef för NIBE INDUSTRIER AB följande: “Förvärvet av ASKOMA kommer ytterligare att stärka positionen för NIBE Element som leverantör av hållbara energilösningar. Den malaysiska delen av ASKOMA kommer också att öppna upp för produktion inom koncernen i ytterligare ett land i Asien förutom våra befintliga fabriker i Kina. Detta är mycket intressant både från produktions- och marknadssynpunkt.” ASKOMA konsoliderades inom NIBE-koncernen från och med december 2014.

NIBE är ett internationellt värmeteknikföretag med verksamheten inom tre olika affärsområden – NIBE Energy Systems, NIBE Element och NIBE Stoves. Koncernen har cirka 10 000 medarbetare och är verksamma i Europa, Nordamerika, Asien och Australien. Under 2013 uppgick nettoomsättningen till 9 834 miljoner kronor.

NIBE Energy Systems har en stark position i Europa och USA inom området för värmepumpar och är en av Europas största tillverkare av varmvattenberedare och andra produkter för inomhuskomfort.

NIBE Energy Systems koncentrerar sig på produkter för inomhuskomfort och uppvärmning av tappvarmvatten. Sortimentet består av både enskilda uppvärmningsprodukter och koncept för värme, kyla och värmeåtervinning.

NIBE Element är en av de större, internationella tillverkarna av komponenter och lösningar för mätning, styrning och elektrisk uppvärmning.