Carrier står för komfortkyla i kinesisk skyskrapa

KINA – CARRIER står för komfortkyla i kinesisk skyskrapa som kommer att stå klar i slutet av året. Bolaget har nyligen tagit hem ett kontrakt som innebär att man ska leverera 24 centrifugala chillers till “Tianjin Goldin Finance 117”, den näst högsta byggnaden i Kina. Kontraktet innebär att CARRIER ska ansvara för ett energisnålt och komfortabelt inomhusklimat, i detta fall komfortkyla,  i en luxuös skyskrapa som just nu är under byggnation. För att säkerställa detta kommer CARRIER att installera 24 centrifugala kylaggregat, AquaEdge, som sammanlagt kommer att ha en kylkapacitet på 20 000 ton.

Skyskrapan med det långa namnet “Goldin Finance 117” ligger i kuststaden Tianjin. Den beräknas bli 597 meter hög, har 117 våningar och en sammanlagd lokalyta på 830 000 kvadratmeter. Smarta kontor av hög standard kommer att uppta den nedre delen av byggnaden, medan ett lyxhotell kommer att inrymmas i de översta våningarna. Det kommer dessutom att finnas en roterande lyxrestaurang och en swimmingpool på någon av toppvåningarna.

Byggherrarna siktar på att “Goldin Finance 117” ska bli certifierat LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design, som är en certifiering inom miljövänlig byggnation), men i nuläget finns ingen information vilka miljövänliga designelement som kommer att finnas integrerade i skyskrapan.

I den pressrelease som CARRIER släppte i samband med att kontraktet undertecknats uttalade man sig på följande sätt: ” Luftkonditionerings står för 40% av energiförbrukningen i en byggnad. Vi står inför utmaningen att balansera energibesparingar och inomhuskomfort i byggnader, speciellt när deras storlek och höjd ökar. Med innovativ teknik kan CARRIER möta denna utmaning. ”

Totalt 225 hissar och rulltrappor behövs för att transportera människor i den gigantiska byggnaden. Man började bygga år 2008 och planerade att vara klara 2014. Ett avbrott i byggprocessen mellan 2010 och 2011 innebär dock att skyskrapan planeras att vara färdigställd i slutet av 2016.