Smart braskamin prisbelönt i Danmark

En smart braskamin prisbelönt i Danmark, ja, det skriver organisationen ”State of Green” som ansvarar för den danska energiövergången, i ett nyhetsbrev.  Den prisbelönta produkten liknar inte några andra, det är nämligen en smart braskamin, uppkopplad och miljövänlig, som blivit belönade med utmärkelsen Confederation of Danish Industry Award 2016, när Confederation of Danish Industry Summit hölls i Köpenhamn i oktober.

Utmärkelsen är tänkt att gå till företag som har skapat nya möjligheter och kunnat omvandla dem till tillväxt och sysselsättning till förmån för det danska samhället. I år ställdes dessutom krav på att digital teknik på något sätt skulle ingå i produktpaketet.

Den prisbelönta produkten, en smart braskamin som tillverkas av förtaget HWAM, ansluts trådlöst till en temperaturregulator, som håller rumstemperaturen på bästa nivå och utan energiförlust. HWAM:s nya teknik ansluter trådlöst en smartphone eller surfplatta, som har temperaturmätare, med den elektroniska styrmekanism som sköter luftflödet i braskaminen.

Det är dessutom möjligt att ställa in braskaminen på en fast temperatur under natten. Detta gör det möjligt för veden att brinna längre, tack vare optimering av luftflödet inne i kaminen, vilket är helt omöjligt att åstadkomma med en traditionell vedspis, enligt HWAM.

Jan Damgaard, som överlämnade priset till HWAM, konstaterar att framsteget är ett verkligt bevis på värdet av digital teknik: «Årets pristagare visar att det inte finns många saker som inte kan digitaliseras. Folk har tänt eldar sedan förhistorisk tid, men braskaminen från HWAM ger oss en helt ny upplevelse. Den är exemplariskt användarvänlig, rumstemperaturen är behaglig och bränslet utnyttjas på bästa möjliga sätt.»

 Stefan Pedersen, chef för HWAM, betonade för sin del att detta bara är ett första steg: « Vi är mycket stolta över att ha fått den här utmärkelsen. Men striden har bara börjat. Vi är verksamma i en mycket konkurrensutsatt marknad. Digitaliseringen av våra braskaminer har gett oss en fördel på den internationella marknaden som vi hoppas kunna utnyttja under de kommande åren.»