Utfasning av köldmedier med hög GWP i utvecklingsländerna

TYSKLAND – Cirka 90% av köldmedierna HCFC och HFC (freoner) med hög GWP skulle i utvecklingsländerna kunna ersättas med köldmedier med låg eller måttlig GWP, enligt en ny rapport för Europeiska kommissionen. Rapporten, som producerats av de välkända tyska miljökonsulterna ÖKO-RECHERCHE inför mötet «Montrealprotokollet» i Paris den här veckan, hävdar att detta kan uppnås på kort till medellång sikt. Rapporten understödjer EU:s ansträngningar för att globalt fasa ut HFC inom ramen för protokollet.

ÖKO-RECHERCHE är en oberoende institution inom miljöforskning och konsulttjänster som är baserad i Frankfurt, och är mest känd för att år 2011 ha producerat en rapport om F-gas för Europeiska kommissionens räkning. Denna rapport låg sedan till grund för de lagändringar som kommer att införas den 1 januari 2015. Den nya rapporten som handlar om ersättandet av HCFC/HFC i utvecklingsländerna, fokuserar på de höga omgivningstemperaturerna. Den påpekar att en framgångsrik minskning av effekterna av den globala uppvärmningen är starkt avhängigt en så bred tillämpning som möjligt av köldmedium med kolväte, som R290, där detta är möjligt enligt säkerhetsnormer.

Enligt rapporten kan 55% av HCFC på kort sikt ersättas med naturliga köldmedier samt ytterligare 13% med HFO. Dessutom skulle 22% av HCFC kortsiktigt kunna bytas ut av HFC, som har ett något bättre GWP, och av en blandning av HFC/HFO på medellång sikt. Vidare skriver man i rapporten att det finns alternativa ämnen som kan ersätta de resterande 10% HCFC, till samma effektivitet och kostnad, men att dessa ännu inte är klara att släppas ut för försäljning. Man tror att de kan finnas tillgängliga senast år 2025.

Ämnet för den andra rapporten från ÖKO-RECHERCHE fokuserar på köldmedier med kolväte (blandning av R32 och olja) som t.ex. R290 och som anses mycket energieffektivt. Det kan mycket väl ersätta R22 vid såväl måttlig som hög omgivningstemperatur. Även om säkerhetsnormer begränsar belastningen, använder redan många länder dessa kolväten i viss utrustning. De används främst i hushållskylskåp och frysar, vissa typer av luftkonditioneringsenheter avsedda för lokaler för kommersiellt bruk och i mindre fönstermonterade eller bärbara enheter. Externa belastningsgränser gäller inte eftersom kolvätena är lämpliga för system upp till 150 kW och ammoniak till och med mer än 150kW. Dessa köldmedier är mycket vanligt i Europa och i varma länder anses det vara ett nödvändigt alternativ, särskilt som blandningen R290 och ammoniak ger mycket bra prestanda vid temperaturer över 40 ° C.

I rapporten konstateras också att användningen av tung olja i vissa av dagens kylsystem eventuellt kan vara till fördel när man vill införa köldmediet R1234yf i bilars luftkonditioneringssystem. Detta går tvärt emot de åsikter man i dagsläget hyser i ämnet i Tyskland. Rapporten pekar också på R404A mediokra resultat vid höga omgivningstemperaturer.

Rapporten betonar de mest populära alternativen i Europa, särskilt det mycket effektiva kaskadsystemet i två steg, som använder sig av CO2 som värmeöverföringsvätska vid lägre temperaturer, och R134a för kylning vid medeltemperatur.
I rapporten konstateras slutligen att utmaningar kvarstår för att hitta en ersättare för kondensoraggregat med kapacitet på över 5 kW. «För teknik som använder direktexpansion saknas ännu ett seriöst alternativ som kan ersätta R22 och som har låg eller måttlig GWP på marknaden».