ebm-papst förångarfläkt vinner pris vid German Design Award 2016

TYSKLAND – EBM-PAPST förångarfläkt vinner designpris. Den tyska tillverkaren fick ett hedersomnämnande för “enastående design” på “The German Design Award 2016”. Priset ges till de produkter som bedöms ha en design som har särskilt framgångsrika aspekter eller lösningar.

“The German Design Award”, som initierades år 2012, är idag erkänd som en av viktigaste designtävlingarna i världen och har ett utmärkt renommé även utanför kretsen av experter. I år presenterades hela 3 400 bidrag för juryn.

Vid prisutdelningen presenterade juryn EBM-PAPST:s fläkt som “en mycket funktionell, skickligt utformad produkt. Dess styrka utmärks av effektivitet, en särskilt hög grad av tillförlitlighet och en lång livslängd”, berättar pristagarna i en pressrelease.

EBM-PAPST menar att deras fläkt som utvecklats speciellt för  tar ett helhetsgrepp för att uppnå större effektivitet än en lösning som består av enskilda komponenter. Man menar att användningen av mindre material innebär att fläkten sparar energi redan vid tillverkningen. Den energisnåla fläkten är utformad som en komplett enhet, vilket minskar mängden stål och koppar som används med hela 50%, jämfört med konventionella lösningar med interna rotormotorer.

EBM-PAPST förångarfläkt är särskilt effektiv tack vare sin GreenTech EC-motor och fläkthjulet som är tillverkat i ett stycke, med profilerade blad och vingfenor. Fläkten förbrukar 30% mindre energi än en konventionell, genomsnittlig förångarfläkt. Fläkten installeras med hjälp av ett enda fäste och har flexibla hål för monteringen, vilket ytterligare förenklar arbetet. EBM-PAPST hävdar att utformningen innebär att användaren inte behöver modifiera en redan befintlig installation och lätt kan montera in en ny fläkt, utan att behöva skruva isär enheten.

Gunter STRENG, som är ansvarig för produktutveckling hos EBM-PAPST Mulfingen, kommenterade priset sen här: “Vi är mycket nöjda med att ha fått priset, eftersom fläkten inte bara konsumerar 30% mindre energi, den kräver dessutom 50% mindre material i tillverkningsprocessen, något som hade högsta prioritet i designprocessen.”