Fläkt Woods förvärvas av Triton

Internationella ventilationskoncernen Fläkt Woods förvärvas av Triton, det meddelar riskkapitalbolaget Triton i en pressrelease. Transaktionsbeloppet har inte offentliggjorts, på initiativ av båda parter.

Fläkt Woods har specialiserat sig på ventilations- och luftbehandlingslösningar samt brandsäkerhetslösningar avsedda för både privatpersoner och företag. Bolaget har anor från början av 1900-talet, eftersom företaget Fläkt grundades i Jönköping 1918 och brittiska Woods Air Movement år 1909. Fläkt Woods Group bildades sedan 2002. För närvarande sysselsätter Fläkt Woods Group över 2000 personer över hela världen, och omsätter 420 miljoner euro. Man har för närvarande fyra fabriker i Sverige.

Peder Prahl, ”director of the general partner” hos Triton, betonade i ett pressmeddelande den framtida tillväxten i bolaget.

”Vi vill stötta ledning och anställda på Fläkt Woods, som en stabil ägare, genom att investera och stödja tillväxten och utvecklingen av företaget. Vi vill bidra med våra strategiska insikter och operativa kunnande i den här branschen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningsgruppen och styrelsen och att bygga ett starkare företag.”

Didier Forget, vd för Fläkt Woods kommenterade uppgörelsen på följande sätt  i pressmeddelandet:  ”Vi välkomnar Triton som en ny majoritetsägare och en respekterad investerare som kommer att stödja oss i framtida planer och expandera våra marknadsplaner. Affären är en milstolpe för att ta koncernen till en ny nivå.”

Transaktionen kräver godkännande i berörda jurisdiktioner i berörda länder. Säljare av Fläkt Woods Groups är riskkapitalbolagen Equistone och Sagard som ägt koncernen sedan 2007.