Stark tillväxt på den globala marknaden för mikrokraftvärme 2014-2019

USA – Marknadsrapporten “Micro Combined Heat & Power (M-CHP) (Microgeneration) Market by Technology (Stirling Engine, Organic Rankine Cycle Engine, Internal Combustion engine, PEMFC and SOFC), by Application (Residential and Commercial) & by Geography – Market Trends & Forecasts (2014 – 2019)” utgiven av MARKETS AND MARKETS definierar och segmenterar den globala marknaden för mikrokraftvärme med analys- och intäktsprognoser. Marknaden för mikrokraftvärme kommer att växa med 902,9 miljoner US-dollar från år 2012 till 3 506,2 miljoner år 2019, vilket innebär en årlig tillväxt på 20,2% 2014-2019, hävdar rapporten.

År 2013 stod Asien och Stillahavsområdet för 74,2% av den globala marknaden för mikrokraftvärme (mindre kraftvärmeanläggningar för enstaka fastigheter). Det är därför nödvändigt att ta hänsyn till detta viktiga handelsområde, som mellan åren 2014 till 2019 förväntas ha en årlig tillväxt på 18%. Den ständigt ökande efterfrågan på energi och stigande elpriser driver marknaden och föranleder en förhöjd installationstakt av mikrokraftvärme. Japan, som är marknadsledande inom detta område, har utvecklat en bränslecellsteknik (ENE-FARM) och beviljar alltjämt bidrag för att uppmuntra fortsatt utveckling av denna miljövänliga teknik. Bränslecellens försäljningsutveckling baseras på mikrokraftvärmens beräknade marknadensandel på 64% under 2013. Japan representerar mer än 80% av den totala marknaden för mikrokraftvärme.

Användningen av bränsleceller är den vanligast förekommande tekniken när man talar om bruket av mikrokraftvärme i världen. PEMFC (Proton Exchange Membrane Fuel Cell) används främst i hushåll och står för 54% av den globala marknaden år 2013. Småskaliga system efterfrågas för kontinuerliga operativa ändamål och används då främst i kommersiella sammanhang. Under 2012 har mikrokraftvärmen sett en teknikutveckling i och med lanseringen av fastoxidbränsleceller. Denna produkt har kommit att dominera marknaden för mikrokraftvärmeteknik. Försäljningen av bränsleceller av denna typ ökade med ens, eftersom den har många fördelar: inga rörliga delar behövs, mindre underhåll och utrymme krävs, driften är tystare. Utveckling och användning av bränsleceller får starkt stöd av den japanska staten. Tyskland, som via generösa bidrag också stöder utvecklingen av bränsleceller och mikrokraftvärme, är den näst största marknaden efter Japan för mikrokraftvärmesystem.

Mikrokraftvärmesystem som används i bostadshus genererar både värme och el för enskilda hem. Mikrokraftvärmesystem använder 60% mindre bränsle än större anläggningar. Detta minskar avsevärt bränsleförbrukningen och reducerar utsläppen av växthusgaser. Spillvärmen som genereras när mikrokraftvärme används i bostäder tas tillvara i husets uppvärmningssystem. Bostäder stod för hela 73,9% av marknaden för mikrokraftvärme under 2013, vilket visar hög acceptans för denna typ av decentraliserade kraftverk. Små kraftvärmeanläggningar för enstaka fastigheter ger företag som distribuerar gas möjlighet att erbjuda anslutning till distributionsnätet.

MARKETS AND MARKETS är ett globalt marknadsundersöknings- och konsultföretag baserat i USA. De publicerar analyser av marknadsundersökningar och arbetar i övrigt med kundrapporter, företagsprofiler, databaser och anpassade forskningstjänster. M & M täcker ett stort antal branscher, såsom fordon och transporter, bank- och finanstjänster, bioteknik, kemikalier, jordbruksindustri, konsumtionsvaror, medicinteknik, läkemedel, telekommunikation, IT, m.m.